dobrodosli

22 Studeni 2017
23 Studeni 2017

PROIZVODNJA SIRA

vlasicki_sir_136154.jpg

Vlašićki sir spada među najbolje bijele sireve u salamuri/surutki. Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i postalo ime za planinu Vlašić. Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina, pa se danas vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije.

Sir se izvorno proizvodi od nepasteriziranog, svježeg ovčjeg mlijeka, odmah poslije muže. Radi se uglavnom na planini u sirarskim kolibama (katunima) i obično se na planini čuva 2-3 mjeseca da zrije. Mještani sela s Vlašića donosili su ga uglavnom u Travnik i tu ga prodavali, te ga zbog toga zovu još i travnički sir. Međutim, vlašićki sir se pravi i od kravljeg mlijeka za one kojima je aroma ovčjeg mlijeka prejaka. Sir se tradicionalno reže u kriške i pakira u ambalažu za distribiciju.

NOVOSTI

PRIJAVA NA NEWSLETTER 

Pratite svakodnevna događanja sa Vlašića

footer logo

HOTEL "VILLA UGAR" VLAŠIĆ

Babanovac bb 72286 Babanovac Bosna i Hercegovina

Tel: +387 30 540 140 Mob: +387 61 592 963 Fax: +387 30 540 141

E-mail: info@villa-ugar.ba

© 2016 Hotel Villa Ugar. All Rights Reserved. - POGOGNJENO INFOSbooking SUSTAVOM

designer17.png